Saturday, July 16, 2011

Indian Clothes & Indian Breakfast

Dün Seema, Manish Kumar, Anette ve üçümüz iş çıkışı kendimize Hint kıyafetleri almak için Fabindia adında bir dükkâna gittik. Bildiğimiz kadarıyla, kalitesi itibariyle gözün kapalı alabileceğin bir yermiş. Yolda bizdeki tulumba tatlısına benzer bir şey görüp onu denedik. Jalebi isminde küçük simit formunda tulumba tatlıları.

Fabindia’da kendimize kısa ve uzun ‘Kurta Pajama’lar aldıktan sonra bir sonraki dükkân olan WestSide’a gittik. Orada Açelya kendine bir Dupatta aldı. Dupatta, şal mantığında kullanılabilen ve birçok rengi mevcut olan aynı zamanda dokunduğunuzda hissi de çok güzel olan bir kıyafet türü.

Bu sabah Manish Kori bizimle tipik bir Güney Hindistan kahvaltısını paylaştı. Öncelikli olarak Pirinç tozundan yapılan ve süt hariç hiç bir şey konmayan, buharda pişirilerek yapılan ‘İdli’yi denedik. Hindistan cevizinden yapılan biri acılı biri de çok acılı olmak üzere iki tür ‘Chutney’ ve bir adet kızmızı tonlara ‘Sambar’ sosuna batırarak yediğimiz ‘İdli’den sonra, muz yaprağına sarılı bir şekilde gelen ve epey yağlı olan ‘Dosa’yı denedik. Ağzımızda soslardan kalan acı tadı geçirmesi için de Pradeep bize KemalPaşa tatlısını andıran ‘Gulab Jamun’ sundu. Biz de çok mutlu olduk, afiyetle yedik.

Photobucket

Yesterday, Seema, Manish Kumar, Anette and three of us went to a store called Fabindia, after work. As far as we were told, this was supposed to be a store that you can buy clothes without any doubts about the quality. On the way to there we have seen a desert, very similar to a Turkish desert called ‘Tulumba’. The desert was torus shaped and called ‘Jalebi’.

In Fabindia, we have bought short and long ‘Kurta Pajama’s and we left the store in order to g oto another store called WestSide. There Açelya has bought herself a ‘Dupatta’ which is a scarf-like fabric with different varieties of colors that you can cover your neck with, and that has a really nice feel of touching it.

This morning, Manish Kori has shared his typical South Indian breakfast with us. First there is a ‘İdli’ which is being made with noting but boiling rice powder and milk. Then we have dipped them to different sauces like 2 kinds of ‘Chutney’; one spicy, one very spicy and a red sauce called ‘Sambar’. Then the ‘Dosa’ has followed them, being served on a banana leaf as a plate. When the breakfast finished, Pradeep has offered us ‘Gulab Jamun’, which is a similar desert called KemalPaşa, in Turkey. We have accepted it happliy and enjoyed it very much.


~Can

No comments:

Post a Comment